Balkony a terasy jsou denně vystaveny různým vlivům počasí, nepodceňujte jejich izolaci

Balkony a terasy musí při dešti odolávat až 40 mm srážek za hodinu. Při střídání teplot musí odolat roztahování materiálů. Zajistěte si kvalitní hydroizolaci a vyhněte se nepříjemnostem, které mohou nastat.

Kvalitní hydroizolace je nezbytnost

Terasy a balkony jsou nejen estetickým doplňkem budov, nabízí také skvělé možnosti, jak trávit čas s rodinou nebo přáteli a dopřávat si čerstvého vzduchu. Průnik vody do stavební konstrukce balkonu nebo terasy však dokáže napáchat velké škody. Nejčastěji jsou způsobené deštěm, negativně na konstrukci působí ale i mráz, koroze, nevhodný materiál nebo chybné provedení. To vše může zapříčinit korodování kovových částí konstrukce, prosakování vody do interiéru, vznik map, porušení tepelné izolace nebo uhnívání dřeva v podkladu terasy.

Balkony a terasy musí přestát déšť, slunce i mráz

Balkony a terasy by měly odolat nepříznivým vlivům počasí jako je déšť, mráz, teplo nebo sluneční záření. Ideální povrchy jsou tedy takové, které se snadno udržují, jsou odolné, protiskluzné a navíc skvěle vypadají. Oblíbenou variantou je keramická dlažba. Na výběr je mnoho nejrůznějších dekorů a nespornou výhodou je i jednoduchá údržba a mechanická odolnost. Řešením může být i pochozí hydroizolační nátěr. Nemá spáry, skvěle překlenuje trhliny a je ekonomickým řešením. Pokud milujete design, jistě vás osloví dřevěný povrch.

Jaké jsou možné způsoby řešení?

Na hydroizolaci balkonu nebo teras existuje hned několik postupů. Můžete ji provést pod finální povrch, nebo použít výrobky, které slouží jako hydroizolace a finální povrch v jednom. Pro hydroizolaci pod finálním povrchem zvolte buď polymer-cementovou maltu nebo přímo hydroizolační lepidlo, které má vynikající pružnost a houževnatost. Existují i speciální drenážní systémy, které zajišťují provzdušnění vrstev a tím zamezí odmrznutí dlažby. Izolace KVK nabízí jednosložkové a vícesložkové produkty. Mezi pochozími hydroizolacemi můžete vybírat z nátěrových systémů, tekutých hydroizolací nebo fóliových systémů.

Vybrali jste dlažbu? Základem je příprava povrchu

Pokud není betonový podklad kvalitní a objevují se v něm praskliny, začněte jeho penetrací. Na připravený podklad poté aplikujte hydroizolaci. Na ni naneste lepidlo na dlažbu, do kterého dlažbu usadíte. Při spárování můžete vybírat z široké nabídky spárovacích hmot, které jsou dodávány v nejrůznějších barvách. Snadno ji tak sladíte s dlažbou a můžete se těšit na skvělý výsledek, který lahodí i oku.

Stavte hlavou a vyhrajte materiál zdarma

Stavíte nebo rekonstruujete? Spolehněte se na materiál Sika, SCHÖNOX, KVK a KVK Parabit a vyhrajte zpět až 100 % hodnoty materiálu do výše 1 000 000 Kč. Zkrátka nepřijdou ani řemeslníci, kteří za nákup materiálu v hodnotě alespoň 30 000 Kč získají okamžitou odměnu ve formě nářadí, oblečení nebo jiných pomůcek. Pojďte do toho s námi a přihlaste svou stavbu na www.stavtehlavou.cz. Soutěžit můžete také na našem Facebooku, kde na vás v pravidelných měsíčních soutěží čekají poukázky do stavebnin za tisíce korun.

Zveřejněno dne 25.04.2019