Dokonalá podlaha závisí na podkladu

Na první pohled se může zdát, že položit podlahu není žádná věda. Bez dokonale rovného povrchu vám ale pravděpodobně začne materiál pod nohama přidělávat starosti. Plovoucí podlaha může vrzat, v linoleu se začnou tvořit prohlubně nebo dojde k jinému znehodnocení. Jak problémům předejít?

Vyrovnaný podklad je základem úspěchu

Nezáleží na tom, jestli jste jako finální vrstvu zvolili koberec, dlažbu, vinyl nebo plovoucí podlahu. Pokud je uložena na nerovný povrch, nebudou vám pokladači ani výrobci podlahových krytin poskytovat jakoukoli záruku. Rovinnosti povrchu podlahy snadno dosáhnete samonivelační stěrkou. Zakryje nerovnosti a vytvoří souvislou a hladkou plochu. Díky samonivelační konzistenci docílíte výsledku snadno a rychle.

Začněte důkladným očištěním povrchu

Před aplikací samonivelační stěrky je nutné zbavit povrch nesoudržných částí. Větší trhliny můžete zapravit epoxidovou opravnou maltou. Hrubší nečistoty, zbytky lepidel nebo barev odstraňte mechanicky například broušením nebo brokováním. Podklad zbavte prachu, mastnoty i veškerých nečistot tak, aby byl suchý a soudržný.

Důležitá je i penetrace

Penetrační hmota obsahuje látky, které vám zaručí dlouhou životnost podkladu. Povrch zpevní, sjednotí jeho nasákavost a tvoří v podstatě pojivo mezi podkladem a další vrstvou. Skvělou volbou je 1komponentní vodou ředitelná akrylátová disperze Sika® Level-01 Primer, která je vhodná pro penetraci minerálních podkladů. Jednoduše se aplikuje a vyniká výbornou přilnavostí.

Jakou stěrku zvolit?

V interiérech vám skvěle poslouží cementový, polymery modifikovaný samonivelační a vyhlazovací podlahový potěr Sikafloor®-102 Level, který je vhodný na cementové, anhydritové a nesavé podklady. Hlavní výhodou je skvělý poměr ceny a výkonu, dobrá tekutost a zpracovatelnost. Stěrka vytvoří hladký a rovný povrch, aniž by při vytvrzení došlo ke smrštění, jako tomu bývá u běžných cementových samonivelačních hmot. Aplikovat ji můžete ručně i strojně a vyrovnáte s ní i podlahu s podlahovým vytápěním. Navíc po ní můžete chodit už po 3 hodinách.

Využijete ji před pokládkou:

  • Keramických nebo kamenných dlažeb,

  • textilních a elastických krytin (např. koberce, PVC, přírodní linoleum atd.),

  • dřevěných a laminátových podlah položených plovoucím způsobem.

Stavte nebo rekonstruujte a vyhrávejte

Ať už plánujete pokládat novou podlahu nebo máte v plánu jiné zvelebování bytu nebo domku, spolehněte se na produkty Sika, SCHÖNOX, KVK a KVK Parabit. Za jejich použití při stavbě nebo rekonstrukci můžete vyhrát proplacení až 100 % hodnoty materiálu do výše 1 000 000 Kč. Všechny informace o soutěži i možnost využití jednotlivých produktů najdete na www.stavtehlavou.cz. Zapojit se mohou i řemeslníci, kteří získají za jednorázové nákupy úžasné odměny.

Nezapomeňte soutěžit také na Facebooku

Fanoušci facebookové stránky Sika se navíc mohou těšit na pravidelné měsíční soutěže o poukazy do stavebnin. S registrovanou stavbou se vaše šance zvyšují. Vyhrajte nákup ve podle vlastního výběru a další skvělé odměny. Nezapomeňte stránku sledovat, aby vám nic neuniklo.

Zveřejněno dne 04.06.2019