Kvalitní zateplení pomocí systému ETICS vám nabídne komplexní řešení, v čem jsou jeho výhody?

Systém ETICS (external thermal insulation composite system) se v průběhu 20 let stal nepostradatelným pomocníkem při zateplování budov. Stále se zvyšující požadavky v oblasti požární bezpečnosti a tepelné izolace měly za vliv neustálý vývoj s důrazem na jednoduchou aplikaci a vysokou spolehlivost. Proč zvolit při zateplení právě systém ETICS a jak postupovat při jeho realizaci?

Zateplení je základ pro spokojené bydlení

Zateplení zvýší nejen teplotu v interiéru, dochází díky němu i k přerušení tepelných mostů, což vede k zabránění vzniku plísní. Navíc vám zaručí i lepší akustické vlastnosti obvodových stěn. Systém je upevněn ke stávající konstrukci budovy a vytváří tak jeden celek. Aby mohl dobře fungovat, je zcela zásadní zvolit osvědčeného dodavatele. V České republice je najdete v Cechu pro zateplování budov. Jeho členové mají potřebná osvědčení na jednotlivé komponenty nebo celý systém ETICS. Sázkou na jistotu jsou materiály Sika, které vám zaručí opravdovou kvalitu.

Pro správnou funkci systému je zásadní jeho správné založení

Požadavky na založení ETICS by měly být součástí projektové dokumentace. Před samotným zateplováním si ji nezapomeňte nechat zpracovat. Postup je poměrně složitý, je proto lepší svěřit ho do rukou profesionálů. Zajistí odbornou realizaci a poskytnou i několikaletou záruku.

Co vlastně systém ETICS zahrnuje?

Jednotlivé kompozitní systémy se skládají z:

Izolantem je deska z pěnového polystyrénu
Izolantem je deska z pěnového polystyrénu
Izolantem je deska z minerální vlny
Izolantem je deska z minerální vlny

Ušetřete za topení

Díky systému ETICS zkrátíte otopnou sezónu a ušetříte 40–50 % nákladů na vytápění ročně. V létě budete mít doma příjemný chládek a v zimě si naopak udržíte příjemné teplo. Komplexní řešení zateplení vám u novostaveb umožní použít užší a lehčí zdivo, ochráníte obvodový plášť proti změnám klimatu a prodloužíte celkovou životnost budovy.

Nezapomeňte se o zateplení pečlivě starat

Aby vám systém ETICS dlouho vydržel, potřebuje pravidelnou údržbu. Ta zahrnuje čištění fasádního líce. Kromě estetického účinku je důležité i proto, aby se z omítkových struktur odstranil prachový nálet a spad, který může vytvářet záchytný substrát pro biotické škůdce. Postačí vám k němu vysokotlaká pistole a teplá voda o maximální teplotě 35 °C. Údržbu provádějte při venkovních teplotách nad nulou. V případě použití běžných mycích prostředků nesmí po ukončení čištění zůstat na povrchu jejich zbytky. Myslete také na to, že používání čisticích látek s podílem organických rozpouštědel je zakázáno.

Co dělat při mechanickém poškození?

Při proražení vrchního souvrství nebo jiném poškození je nutné situaci řešit ihned. Mohlo by totiž dojít k průniku srážkové vody do systému. Oprava probíhá výřezem pravidelného segmentu v rozsahu poškození. V okolí cca 100 mm od obvodu výřezu se opatrně obrousí povrchové úpravy systému až k výztuži základní vrstvy. Poté se na podklad vlepí výsek stejného izolantu. Rozhodně se do opravy nepouštějte sami a raději povolejte zkušeného odborníka, který vám zaručí 100% výsledek.

Využijte zateplovací systém ETICS od Sika CZ a zúčastněte se naší soutěže Stavte hlavou. Nakupte výrobky v jedné z vybraných prodejen, stavte nebo rekonstruujte s námi a odneste si báječné odměny.

Zveřejněno dne 30.09.2019